Borstvoeding en kunstvoeding

Heb je al een keuze gemaakt of je borst- of kunstvoeding wilt gaan geven? Groene Kruis Kraamzorg biedt je de beste ondersteuning en begeleiding.

Borstvoeding

Groene Kruis Kraamzorg is in het bezit van het WHO/UNICEF-certificaat van de Stichting Zorg voor Borstvoeding. Dit betekent dat bij ons borstvoeding hoog in het vaandel staat. Borstvoeding vormt immers nog steeds de beste start voor je pasgeboren kindje.

Voor moeder en kind is huid-op-huid contact direct na de geboorte heel belangrijk. Daarom leggen we de baby met het blote lijfje lekker tegen jou aan. Dit zorgt voor rust, zodat er alle tijd is om van dat bijzondere, eerste uur met en van elkaar te genieten. Je pasgeboren baby voelt de warme huid en gaat vaak al zelf op zoek naar de borst. Die eerste slokjes zijn van groot belang.
De baby is bij voorkeur dag en nacht bij je in de buurt en mag gerust drinken naar behoefte; dat is in de eerste weken best vaak, soms 8 tot 12 keer per 24 uur. De borstvoeding komt daardoor goed op gang, want hoe vaker je voedt, hoe meer melk je geeft. Bijvoeding is bijna nooit nodig. Praktisch alle vrouwen kunnen meer dan genoeg moedermelk produceren.

Wist je trouwens dat Groene Kruis Kraamzorg gespecialiseerd is in borstvoeding? De kraamverzorgende adviseert, coacht en ondersteunt bij de zorg rondom borstvoeding.

Wij werken met de Tien vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding van WHO/Unicef. Deze vuistregels houden in dat alle instellingen voor moeder- en kindzorg er zorg voor dienen te dragen:
• dat zij een borstvoedingsbeleid op papier hebben, dat standaard bekend wordt gemaakt aan alle betrokken medewerkers.
• dat alle betrokken medewerkers de vaardigheden aanleren, die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van dat beleid.
• dat alle zwangere vrouwen worden voorgelicht over de voordelen en de praktijk van borstvoeding geven.
• dat moeders binnen een uur na de geboorte van hun kind worden geholpen met borstvoeding geven.
• dat aan vrouwen wordt uitgelegd hoe ze hun baby moeten aanleggen en hoe zij de melkproductie in stand kunnen houden, zelfs als de baby van de moeder moet worden gescheiden.
• dat pasgeborenen geen andere voeding dan borstvoeding krijgen, noch extra vocht, tenzij op medische indicatie.
• dat moeder en kind dag en nacht bij elkaar op een kamer mogen blijven.
• dat borstvoeding op verzoek wordt nagestreefd.
• dat aan pasgeborenen die borstvoeding krijgen geen speen of fopspeen wordt gegeven.
• dat zij contacten onderhouden met andere instellingen en disciplines over de begeleiding van borstvoeding en dat zij de ouders verwijzen naar borstvoedingsorganisaties.

Wil je meer weten over borstvoeding? Bezoek dan een van de gratis borstvoedingsinformatie-avonden.

Kunstvoeding
Er kunnen allerlei redenen zijn om te kiezen voor kunstvoeding in plaats van borstvoeding. Als er allergieën voorkomen dan kan hypo-allergene kunstvoeding een goed alternatief zijn. Begin hier niet zelf mee, maar overleg met je verloskundige of huisarts. Onze kraamverzorgende zal je, ook bij het geven van kunstvoeding, alle begeleiding geven die nodig is.
De lactatiekundige, jouw borstvoedingsspecialist

Borstvoeding geven is heel natuurlijk en iedere moeder kan in principe borstvoeding geven. Met een goede voorbereiding en ondersteuning van de kraamverzorgende in de kraamperiode verloopt bij veel moeders de borstvoeding zonder problemen. Toch gaat het soms niet helemaal vanzelf en zijn er bijzondere omstandigheden of problemen waar specifieke kennis en ervaring voor nodig is. Voor, tijdens en na de kraamperiode kun je daarom gebruik maken van onze lactatiekundige IBCLC. Dit is een professioneel opgeleide borstvoedingsspecialist.

Bij Geboortezorg Limburg hebben wij 3 lactatiekundigen in dienst.
Dit zijn Donate Gielissen, Karin Janssen en Gertie Roberts. Zij zijn alle 3 lid van de Nederlandse Vereniging voor Lactatiekundigen (NVL).

Volg ons

Volg ons op Facebook.
Zo blijf je ook nog eens op de hoogte
van het laatste nieuws rondom onze kraamzorg.

Contact

24/7 Bereikbaar
+31 (0)88 9094000

Groene kruis kraamzorg heet nu Geboortezorg Limburg

Dezelfde zorg. andere naam.

Geboortezorg Limburg is dé gespecialiseerde zorgverlener voor zwangerschaps- en kraamzorg in heel Limburg. Al generaties lang helpt Geboortezorg Limburg ouders en baby’s aan een zo goed mogelijk begin van hun leven samen. Dat doen we met gediplomeerde, persoonlijk betrokken en enthousiaste kraamverzorgenden. 

Bezoek de website van Geboortezorg Limburg voor meer informatie en om je in te schrijven: