Kosten en uren kraamzorg

Hoeveel uren kraamzorg kun je van ons verwachten en wat kost dat?

Kraamzorg valt in Nederland onder de basisverzekering. Jouw zorgverzekering vergoedt de geïndiceerde uren kraamzorg. Je betaalt alleen een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt jaarlijks vastgesteld door verzekeraars en overheid. Check hiervoor je verzekeringspolis.

Basiskraamzorg
In Nederland krijg je standaard 49 uur kraamzorg. Het aantal uren dat je krijgt wordt berekend aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP). Dit gebeurt door de intaker in de 7e of 8e maand van je zwangerschap.
Natuurlijk kan je situatie na de geboorte of tijdens het kraambed veranderen. De baby wordt bijvoorbeeld via een keizersnede geboren, je kindje is te vroeg geboren en moet een paar dagen in de couveuse, de borstvoeding komt niet goed op gang of je heb nog veel last van je hechtingen. In zo’n situaties heb je recht op extra uren kraamzorg. Dit heet een herindicatie en gebeurt altijd in overleg met de verloskundige.
En ben je lid van Groene Kruis Ledenorganisatie, dan krijg je – mits geïndiceerd – in een aantal gevallen gratis aanvullende kraamzorg. Klik hier voor meer informatie
Extra kraamzorg
Is er geen echte reden om langer kraamzorg te hebben, maar zijn een paar uurtjes extra zorg toch welkom, dan kun je altijd kraamzorg bijkopen. Je betaalt dan het actuele uurtarief  (inclusief eigen bijdrage ). Dit is inclusief BTW, het ‘stand-by’ houden van een kraamverzorgende, reiskosten en toeslagen voor zorg ’s nachts, in het weekend of tijdens feestdagen.
En wist je dat Groene Kruis Kraamzorg ook bij een adoptiekindje hulp kan bieden?
Nazorg pasgeborenen (ofwel couveuse nazorg)
Heeft je baby in de couveuse of in het ziekenhuis gelegen, dan is de officiële kraamtijd meestal voorbij op het moment dat je baby naar huis mag. De overgang van het ziekenhuis naar huis is dan vaak erg groot. In het ziekenhuis word je met alle zorg omringd, maar eenmaal thuis sta je er alleen voor. Groene Kruis Kraamzorg biedt hiervoor speciale kraamzorg (let op: uitsluitend voor klanten van Groene Kruis Kraamzorg). Nazorg pasgeborene (voorheen couveuse nazorg) noemen we dat.
De zorg in het ziekenhuis wordt geboden door verpleegkundigen en kinderartsen en is voornamelijk gericht op de lichamelijke gezondheid van de baby. Eenmaal thuis nemen de speciaal opgeleide kraamverzorgenden van Groene Kruis Kraamzorg de zorg over. Deze zorg duurt drie dagen (gemiddeld drie uur per dag).In veel gevallen wordt nazorg pasgeborene vergoed door de aanvullende zorgverzekering. Voor klanten van Groene Kruis Kraamzorg die tevens lid zijn van Groene Kruis Ledenorganisatie is nazorg pasgeborene gratis.
Noodkraamzorg
De eerste dagen, maar vooral ook de avonden en nachten na de bevalling zijn vaak heel spannend. Zeker omdat de kraamverzorgende er dan niet is om je met raad en daad bij te staan. Dan is het goed om te weten dat je – ook buiten de reguliere werktijden van de kraamverzorgende – een beroep op ons kunt doen.
Mocht zich ’s avonds of ’s nachts (tussen 18.00 en 8.00 uur) een situatie voordoen, waarmee je je geen raad weet, dan kun je een beroep doen op noodkraamzorg. Bijvoorbeeld bij problemen met het geven van borstvoeding of wanneer je kindje blijft huilen.
Voor de noodkraamzorg geldt het actuele uurtarief. Voor leden van Groene Kruis Ledenorganisatie is noodkraamzorg gratis.

Volg ons

Volg ons op Facebook.
Zo blijf je ook nog eens op de hoogte
van het laatste nieuws rondom onze kraamzorg.

Contact

24/7 Bereikbaar
+31 (0)88 9094000

Groene kruis kraamzorg heet nu Geboortezorg Limburg

Dezelfde zorg. andere naam.

Geboortezorg Limburg is dé gespecialiseerde zorgverlener voor zwangerschaps- en kraamzorg in heel Limburg. Al generaties lang helpt Geboortezorg Limburg ouders en baby’s aan een zo goed mogelijk begin van hun leven samen. Dat doen we met gediplomeerde, persoonlijk betrokken en enthousiaste kraamverzorgenden. 

Bezoek de website van Geboortezorg Limburg voor meer informatie en om je in te schrijven: